I dag gör vi Gyoza eller Japanska dumplings

Vi gillar japansk mat!

Impulsiva som vi är gick vi förra hösten en kurs via gick Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö för att lära oss att göra Japansk mat. Det var vi och 6-7 män som lagat en hel del mat innan. Lotta var skräckslagen.

Ingredienser Gyoza -
Ingredienser Gyoza – just i dag. Centralt är Gyosa skins nere till höger, samt soja och sesamolja.

En av favorit som vi lärde oss göra på kursen var Gyoza eller japanska dumplings. Det är busänkelt, hur gott som helst och kan lätt varieras utifrån smak och tycke. Jag hade lite svamp hemma som jag egentligen hade planerat för något annat och samma med purjolöken.  Om du googlar lär du hitta en rad olika Gyoza varianter, vilket jag tycker är en del av charmen.

kantareller guldkant i tredje livet
Råkade ha lite kantareller över som fick bli basen den här gången.

Den viktigaste ingrediensen är Gyoza skins, som du hittar i hyfsade asiatiska affärer som t.ex Kina Center Livs eller Asian Trading på Möllevångstorget. De ligger i frysdisken och ser ut som paketet nederst till höger i bilden.När du ändå är där, ta med ett paket Miso pasta också. Det är valfritt, men ger en bra ”asiatisk touch”.  Det sista du egentligen behöver är Soja och helst lite Sesamolja. Båda hittar du på ICA. Allt annat kan man trixa med och ändra efter smak.

I vårt recept som vi lärde oss på kursen var det fläskfärs. Nötfärs eller blandfärs funkar väl så bra – eller varför inte räkor eller kräftstjärtar? I dag gjorde vi på blandfärs. Man börjar med att blanda allt i en bunke. Vi valde att smörsteka svampen först för att få fram smaken och få ut lite av vätskan först.

 GYOZA RECEPT (JAPANSKA DUMPLINGS)

4-500g Blandfärs
1/2 tesked salt
Efter smak lite riven ingefära
2 – 3 finskuren vitlök
Hackad vårlök eller purjolök
2 teskeda miso pasta
1 tesked sesam olja
1 finhackad röd chili pepper
1/4 tesked socker (Ärligt – vem klarar av at inte ta minst en?)
Ett paket – ca 40 Gyoza Skins
For tillagning (stekning/kokning)
1 matsked sesam olja
vatten
Dip Sås:
6 matskedar soja sås
3 matskedar ris vinägar
Några droppar chili- eller sesam olja (valfritt)

Såhär gör du:

 1. Ta ut Gyoza skin’en av frysen i god tid så dom hinner tina. Om dom inte har tinats ordentligt – gör spaghetti och färssås – att pilla isär halvfranska skins kan du glömma!

  Gyoza Guldkant Japansk tredje livet
  Blanda ihop alla ingredienser förutom Gyoza skin i en bunke
 2. Blanda färs, ingefära, lök, vitlök, sesamolja, miso pasta, röd chilli, ägg, salt och socker i en bunke. Om du använder svamp som vi gjorde så stek upp den med lite smör först för att få fram smaken. Förvällad shitake svamp funkar också lysande. Eller finhackad vattenkastanj. Eller – ja du fattar – släng i det du tycker om och blanda ihop ordentligt. Knåda det gärna som du hade gjort med bröddeg.

  Köttröran placeras i mitten av Gyoza'n
  Köttröran placeras i mitten av Gyoza’n
 3. Fyll vatten i en djup tallrik eller i en liten bunke. Lägg Gyoza skinnet på en torr yta och lägg ungefär en tesked köttröra i mitten. Med ettt fuktat finger drar du sedan lite vatten långsmed kanten på halva det runda Gyoza skinnet. Vik sedan ihop över mitten och klämmihop på mitten för att fästa de två halvarna mot varandra. Vik sedan den runda kanten in över sig själv i Z mönster som bilden visar för att ”låsa” köttet i Gyoza skinnet.
 4. Sen är det bara att vika på och fortsätta tills det är tomt för Gyoza skins. Det här blir lite ensformig och tråkigt, så om du är en ENFP gör du klokt i att hitta nån och prata med medan du viker… Det är 40 skins i paketet.

  Learning by doing. De första ser sådär ut - sen blir dom vackrare.
  Learning by doing. De första ser sådär ut – sen blir dom vackrare.
 5. Dags för stekning. Här kan man göra på två olika sätt beroende på köksutrustning. Det mest vanliga är att använda en lite större stekpanna med lock.  Börja med att ha i en matsked sesamolja och sätt på medium värme. Placera så många Gyoza som du får plats med i pannan UTAN att de kleggar ihop sig. Placera dom med ”tuppkammen” upp och låt dom steka i ca 3 minuter eller tills dom har fått en fin stekyta under. Lyfta på ett par stycken för att kolla.

  Stek Gyoza i pannan.
  Stek dom i pannan i lite sesamolja för att skapa en vacker, lätt knaprig yta.
 6. När dom har fått stekyta kan du använda locket för att skärma dig för stänk medan du häller i nån deciliter vatten. När allt lugnar sig rislar du över en tesked sesamolja. Sätt på locket och dra ned temperaturen så vätskan småkoar lätt. OM du råkar ha en dumplingångare likt den på bilden använder du den över en kastrul med kokande vatten som på bilden i detta delmomentet.

  IMG_8369
  Om du inte har en asiatisk dumpling ångare (VA?!?! Har du inte?!) kan du använda en stekpanna med lock och hälla lite vatten i.
 7. Medan Gyoza’n kokar blandar du dipsåsen genom att mixa ingredienserna i en liten bunke. Häll sedan upp såsen i portionsskålar och placera vid varje tallrik.

  Redo för servering
  Redo för servering
 8. Kolla Gyoza’n efter ca 2 minuter. När skinnet ser halvgenomskinligt ut och köttet känns fast när du trycker med en sked kan du ta av locket och öka värmen lite. Koka vidare tills allt vattnet har ångat bort. När vätskan kokat bort, skaka stekpannan lite runt. Gyoza’n ska inte vara fuktig och klibba till pannan. Plocka upp dom med en stekspade och server varama med dip sås och möjligen en liten sallad.
Färdig! Servera Gyoza med lite enkel sallad och dip sås!
Färdig! Servera med lite enkel sallad och dip sås!

Bon apetit!

Facebooktwitterlinkedinmail

2 thoughts on “I dag gör vi Gyoza eller Japanska dumplings

 1. Tack så mycket för utförlig beskrivning av tillagning av Gyoza. Ser supergott ut. Åt dem i Tokyo , mums, jättegott! Ska prova att göra dem själv efter Er recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *