Nu bär det snart i väg igen på nya äventyr!

Det var mitt i Juli.

Regn Kroatien Croatia Sailing
Yupp – visst har det varit en hel del såhär i sommar. Ungefär så var det den dagen jag ringde Lotta och spontantbestämmde.

Minns ni hur Juli var?! I Malmö hann det gå från strålande solsken till mulet väder från det att man lämnade kontoret för lunch tills man kom ner på gatan. När man sen kom tillbaka hade alla himelns  porter öppnat sig minst en gång och man satt där plaskblöt och doftade hund – precis som alla andra på kontoret. Det var bara några veckor efter att vi hade varit i Kroatien och seglat med nya vänner och haft det alldeles underbart som jag satt på kontoret, såg på fotona och drömmde mig bort lite. Ute var det en av de där riktigt regniga skitdagarna där man inte ens behöver fundera på hur man skulle ta sig torr till bussen. Så jag ringde Lotta:

Vad säger du? Ska vi köra en repris? Det är fortfarande varmt i slutet på September… Ska vi…?

Hon fattade direkt. ”Det är klart vi ska!” avbröt hon mig innan jag ens fullföljt meningen. ”Vet du vad jag tänker på då?” sa jag – inte egentligen överraskad över hennes spontana svar. ”Klart jag gör! Du vill segla i Kroatien igen!” Japp – så var det. Jag skrev om hur våran dialog är flytande och intuitiv i ett inlägg innan. Nu var det sådan igen. ”Jag kollar semestrar och så, men tror det ska vara OK.” Check på den Svensson tänkte jag.

Kroatien segla tredje livet äventyr
Lugn kryss på väg mot Kornati

Jag är uppväxt i båt. Mina föräldrar har haft båt sedan jag var 10 år och jag har levt med segelbåtar hela livet. När Pappa fick cancer pratade vi en hel del om vad vi skulle göra med båten. Skulle jag ärva eller skulle vi sälja? Det blev det senare av en rad olika orsaker, blant annat att jag kände att där jag är i livet nu, så tycker jag det är underbart att inte äga en massa saker som i sin tur äger min tid. Men jag ville inte ge upp seglingen, så som tur var fick jag fortsätta kappsegla tillsammans med ett gäng glada människor och tävla ombord på Carmen, medan semesterseglingen lades till sydligare bräddgrader på hyrd köl.

Förra året seglade jag med sex – 6 tonåringar och en modig pappa. Officiellt var det semester och fast de skötte sig bra, så var jag ju ändå inte riktigt ledig. I år seglade Lotta och jag med Erlend, min bästa kompis från tiden vid Krigsskolen – 20 år tillbaka i tiden, hans flickvän, flickvännens syster och systerns make. Det var spännande, eftersom jag bara kände Erlend från innan, och då egentligen enbart en hälften så ung version av honom. Lotta kände ingen. Och de fyra andra pratade Trøndersk (tänk Trondheim, mitt-Norge och Petter Northug (ja-ja Northug kanske lite överflödig med alla länkarna, men det gav mig en ursäkt att visa hur han spöade alla på Svensk mark i Falun…)). Den dialäkten är inte helt enkel. Den låter inte som det här, men nästan. När Erlend för en livstid sedan, som Bestman i mitt bröllop höll tal, vände alla dom svenska gästerna mot sina norska bordsdamer/ kavalerer med blickar som sa: ”Översättning tack!” De fick dock ingen blickkontakt därför att de flesta norrmän stirrade nämligen med samma blick på varandra… Nuväl ni fattar – lång historia för att egentligen säga att Lotta är modig. Hursomhelst, seglingen gick alldeles fantastiskt bra och vi hade en fantastisk vecka!

Segling kroatien tredje livet
Med utsyn från krogen…

Om knappa två veckor är det så dags igen. Den här gången lite annorlunda – igen. Nu ska vi segla bara Lotta och jag och vi har inte bokat båt än, utan det kommer vi göra tidigast veckan innan. Möjligen bokar vi inget innan vi står i hamnen i Trogir eller Split. Vi får se hur mycket is vi vågar ha i magen. Nu utanför säsongen lär vi spara minst 30% på att hoppa på ett ”last minute offer”. Även den här gången har vi försökt få med olika konstellationer av roliga människor och kompisar som behöver ett break, men vardagen är där för de flesta så det har varit svårt den här gången.

Hur funkar det och vad kostar det då?

Är det inte jättedyrt att hyra båt i medelhavet frågar en del. Utifrån min relativt begränsade erfarenhet så är det inte det. För båda mina resor söderut har totalkostnaden per person legat på väl under 10.000. I det inngår flygresa (ca 2500;-) andel i båt (varierar såklart men räkna 4000) och mat/övriga utgifter (2500-3000).  Då får man – ny spännande plats varje dag, fritt från solstolsokkuperande tyskar, bra samtal, inga applåder när flyget landar (reguljär – inte charterflyg), all inclusive, samt att man få njuta av att segla. I mitt tycke kan det inte bli bättre! När det gäller mat så har vi vid båda resorna ätit frukost och antingen lunch eller middag om bord. För 6 pers funkar det ok att göra varm mat ombord, men med 8 så var det lite svårare på liten båtspis.

Segling tredje livet
Fisk, skaldjur och god medelhavsmat i en vecka. Nice!

För att det ska funka ombord behövs rak och tydlig kommunikation och införsikt i att planen kan ändra sig under dagen på grund av väder och vind och väl så viktigt – en hyfsad konsensus om hur man förhåller sig till kostnader och pengar. Bäst är att redan innan utnämna en skepsintendent som är kvitto ansvarig. Jag är av typen som tror på att saker jämnar ut sig, så  vi har låtit ”dagens nota” gå på rundgång och samlat kvittona i slutändan. Om man vill kan man spekulera i ett sådant system och alltid äta/dricka över snittkostnaden, men med totalkostnad på under 2500 för mat så tycker jag det är finmaskigt nog.

Så – om en dryg vecka sticker vi igen. Hur det blir och vart vi åker  – det kan du läsa mer om på bloggen senare!

Facebooktwitterlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *