Matdags!

Pappardelle Al Salmone

Jag gillar att laga mat, men oftast ska det gå i en swish och vara anpassningsbart till olikt antal på ett relativt enkelt sätt. Vissa paradrätter är enkla att göra och anpassa, så som gårdagens lunch Pappardelle Al Salmone från Bo Hagströms utmärkta Viva la PASTA!

Ingredienser – för 4 pers:

tredje livet mat blogg
Ingredienser till Pappardelle Al Salamone – olivolja, salt och peppar saknas på bilden.
 • 2 skivor dagsgammalt (måste inte vara!) lantbröd
 • 1 tsk (eller lite till) paprikapulver
 • Extra Virgin Olivolja
 • 400g Laxfilé
 • 10 (om du är snål) cocktailtomater – ta en hel 250g ask
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 röd spansk peppar
 • 1 msk repad timian
 • salt och svartpeppap
 • 2 dl matlagningsgrädde (eller nån av dom där goda smaksatta crème fraiche’erna som finns)
 • 300 g Pappardelle (eller tagliatelle som funkar lika bra!)

Börja med att skära bort kanterna på brödet och sedan tärna det i småbiter. häll lite olivolja i stekpannan, lägg i brödbitarna, ringla lite mera olivolja på och strö över lite paprikapulver för smaksskuld.

Det tredje livet matdags
Olivolja, brödtärningar och paprikapulver

(Så! Snåla inte – ta liiite till!) rosta brödsmulorna till dom får lite hårt ytskickt. Jag brukar gilla att dom är lite mjuka innuti, för att bättre suga upp den goda såsen, men om du vill ha hårdare krutonger får du helt enkelt rosta lite längre. Lämna dom dock inte länge åt gången – krutongerna bränds snabbt.

Färdig hackat
Ingredienser minus tomater klara för att fräsas upp.

Skär sedan laxfilén i tärningar och dela tomaterna i halvor i en en swish! Fräs därefter tomat och lax i lite olja medan du tillsätter grovt hackat vitlök och fint strimlad spansk peppar. Krydda med salt, peppar och timjan.  Tillsätt sedan grädden/crème fraiche och låt det puttra lugnt i några minuter.

Det tredje livet matdags
Pastan blandas med såsen i stekpannan och får gosa in sig i någon minut innan servering

Koka under tiden upp rikligt med vatten, salta och koka sedan pastan ett minut kortare än vad som är angiven på förpackningen. När pastan kokat klart, tillsätt en matksked eller tre av pastavattnet till såsen med laxen, häll av vattnet från pastan i ett durkslag och blanda sedan pastan i såsen enligt bilden.

Servera det hela på varma talrikar med brödkrutonger och repad färsk timjan över. Klart! Hela grejen tar max 15 min.

Smaklig spis!

Facebooktwitterlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *