Bunden, begränsat eller helt fantastiskt fritt!?

Det är konstigt hur saker man gör eller tankemönster man har ofta är helt omedvetetna. Även saker som man aktivt har fått lära sig för länge, länge sen. För ungefär ett år sedan, medan jag satt och sökte jobb, skrev jag en artikel på LinkedIn om hur erfarenheter från militär verksamhet passar som hand i handske inom snabbrörliga företag i ständig ändring inom modernt företagsklimat. (Du hittar den här om du är nyfiken nog.) De senaste dagarna har någon snappat upp den och från att ha haft beskedliga 500+ läsare, har den nu delats och lästs över 1000 gånger till på ett par dagar. Kul! Hursomhelst, artikeln var för mig ett sätt att sätta civila ord på erfarenheter, färdigheter och inte minst attityder som jag lärde medan jag trampade runt i marschkängor. Den blev ganska bra, men framför allt så satte den igång en tankeprocess hos mig. Båda då, och även nu när den dök upp igen.tore

En sak jag verkligen älskar med Lotta är kvaliten på de samtalen vi har. Som läsare kanske du inte riktigt tror det efter att ha sett våran fiskedialog på Facebook, men det är en helt annan grej. Genom ständig dialog utmanar vi och ifrågasätter varandra och vår egen världsbild. Det gör att vi har en arena där det är tillåtet att ”provtänka” och därmed testa idéer som inte riktigt är färdigtänkta. Samtidig växlar vi ofta mellan att vara lärare och elev. Det är häftigt!

Ett beteende eller ett tankesätt jag inser att jag har med mig från tiden i militären, och som faktiskt har tagit mig tid att inse att jag har, är att analysera saker utifrån frihetsgrader. Det kan vara jobbrelaterade utmaningar, logistik, hemmaprojekt, relationer, eller vilken som helst av alla olika saker vi går och oroar oss för i vardagen. Med frihetsgrader så syftar jag på i vilken grad jag har möjlighet att påverka utfallet eller riktningen i ett givet skede.

Ursprunget för ”modellen” var tre år med ”Situasjonssanalyse” på Krigsskolen. För att bedöma en situation med fiendens och vårt eget agerande, analyserade vi uppdrag, styrkor, väderlek, terräng, etc utifrån deras frihetsgrader: Bunden, begränsat eller fritt. Syftet med detta var att så snabbt som möjligt hitta kärnan i vad man var låst i och vad man själv kunde påverka. Genom att göra det fick man även en plan för vad man skulle lägga tid och energi på i sin vidare planering och vad som man bara fick förhålla sig till. Som så mycket annat i skolan fattade jag inte hur briljant det här var i all sin enkelhet.

Så hur tänker jag egentligen kring frihetsgrader? Om vi börjar från början med områden där  jag är Bunden, så innebär det faktorer där förutsättningarna är givna eller man på annat sätt inte kan eller vill ändra något. På Krigsskolen kunde det var att med en styrka få i uppdrag att besitta en viss geografisk plats. Platsen var odiskutabel och viktig att det just var där. I mitt liv nu är det ett område jag är bunden det faktum att jag fortfarande har minderåriga barn boende hemma varannan vecka. För mig utgör det en bindning i att jag i dagsläget inte kan eller vill flytta till någon annan plats. Som en konsekvens av det har Lotta och jag valt att för stunden ha dubbla boenden, men eftersom vi känner förutsättningarna lägger vi inte mycket energi på den frågan. För att förtydliga  – att vara bunden har för många av oss en trist, lite negativ klang. I det här fallet ligger det dock ingen värdering i själva begreppet, utan är mer ett utryck för att det inte är nån poäng att lägga kraft på alternativa lösningar. Vad som är är, och även om jag med försök till humor och mycket kärlek driver med mina tonåringar i bland, skulle jag nog för stunden inte vilja ha det annorlunda. Punkt.

Går vi vidare till Begränsad, så är områden där man har ett visst handlingsutrymme men inte kan agera helt fritt. Känslan av vad som är en begränsning är i hög grad subjektiv och kan även vara situationsberoende. Pengar kan t.ex vara en begränsning för många. Vid eftertanke, sannolikt de flesta. Utmaningen här blir att prioritera och göra val som gör att man gör så gott man kan utan att komma i konflikt med begränsningen. (Övertrassera kontot och ta sms lån t.ex) Genom samtal och coaching har jag upplevt att många lägger snäva begränsingar för sig själv och låter sig hämmas av begränsningarna snarare än att utforska deras gränser och hitta sätt att optimera inom ramarna.

Överlag är jag övertygad att många av oss genom rädsla för det som binder och begränsar oss, snävar in våra liv till att bli mindre fria än det livet har potential att bli. Vi ser helt enkelt bindingar och begränsningar i stället för fria möjligheter för att vi inte vågar, i rädsla för vad någon annan kan tänkas tycka om våra val, eller för att vi inte förmår att se att vi själva är ansvariga. Vi väljer att stanna i jobb vi inte mår bra av, i dårliga relationer, eller lever med dåliga vanor för vi väljer att se saker som bindingar eller begränsningar i stället för fria val.

Den sista frihetsgraden är Fritt. Den är underbar, men lite exklusiv fram tills du börjar fundera i termer av frihetsgraderna. Och det är här vi alla vill vara eller hur?! Grejen är att när man börjar se världen med de här tre olika linserna så börjar man inse att en rätt så stor andel av de vardagsproblemen vi väljer att omge oss med befinner sig i det här området. Saker vi tidigare bedömer som bindingar är i realiteten ofta våra egna fria val.

En modell eller förhållningssätt ger såklart inte alla svaren, men just det här tankesättet har gjort det lättare för mig att fokusera på de möjligheter livet ger i stället för att fångas i rädsla för saker som binder mig eller kan gå galet. Jag försöker att tänka att chansen är rätt hög att jag inte ens kan påverka det som jag är bunden av och att det därför är lönlöst att lägga energi på det.  Det jag kan påverka förtjänar deremot min energi, så jag väljer att fokusera där!

Facebooktwitterlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *