Sålda och köpta drömmar

Lottas trädgård
Lottas trädgård

Det är fredag eftermiddag och mitt i högsommaren. En sommar som äntligen kommit. Jag sitter på min uteplats, min lilla plats i livet och njuter. Njuter av att ha tagit ett morgonbad, frukost på Espresso House och sedan en tur med kajaken och ännu mer bad. Men nu är det lugnet och stillheten som gäller. Tystnaden, bara det lilla springvattnet som plaskar, och faktiskt också en stund av självvald ensamhet. Nu lär den ju inte bli så lång…Runar lämnade precis och jag har en väninna på väg in, men jag tänker att efter den ruschigaste våren i mannaminne och en lika intensiv sommar, är det precis detta jag behöver här och nu!

Snart har det gått 24 timmar sedan vi skålade i champagne på mäklarkontoret, jag och det unga paret som i höst tar över min lägenhet. Att sälja en bostad är att sälja drömmar. Drömmar om ett framtida liv. Det sa jag till Runar, när barnen i den familj som snart tar över hans hus kom inrusande från ”sin nya trädgård” med famnen full av omogen äppelkart och munnen full av mogna hallon…de såg det, föräldrarna som köpte huset, deras framtida liv, fullt av lek, äpplen och solmogna bär.

20160623_213431Paret som köpte min lägenhet hade gått direkt från visningen till badbryggan för ett kvällsdopp. Det tar en minut i flipflops, jag vet, för nu har jag gått den vägen många gånger. Även jag sålde en solmogen dröm. Den om det vackra livet vid havet. När jag för drygt tre år sedan köpte min lägenhet, såg jag den som en väldigt vacker, men trots allt, bara en landningsplats. Att separera efter 26 års samlevnad är inte barnlek och att förstå hur man ska bo och hur man ska leva tar tid. Den här platsen på jorden har servat mig väl. Från den första sommaren som präglades av såväl bröstcancer som rosevinsrus och skratt, till en vardag som pendlat mellan husliv i Bjärred och cityliv i Västra hamnen. Men nu väntar ett nytt hem och framför allt ETT hem. Tillsammans med Runar.

13823730_10153796957040983_1220633080_nEfter snart tre år tillsammans tar vi steget. Vi blir sambos i världens vackraste lägenhet – tycker vi i alla fall! Jag tror på magkänsla och det här kändes rätt från första minuten vi satte foten innanför dörren och det känns lika rätt fortfarande. En stor etagelägenhet med havsutsikt på två sidor, fantastiska solnedgångar och ett spa på taket. Ett himmelskt ställe att bo på. Men vilken dröm är det vi har köpt? Gemenskap! Det första inköpet är redan gjort. Det blev ett begagnat bord med tio stolar som gjort för stora, bullriga middagar. Inköpt på en impulsiv resa till  Danmark.

20160715_131501Vi tycker båda om att ha folk hemma, att äta och dricka gott. Den drömmen ska vi förverkliga här. Glamour och det goda livet. Om resan till Danmark var improviserad, var det inget mot resan till Champagne. Ja, ni hörde rätt. I förra veckan gjorde vi en fyra dagars resa till Frankrike och kom hem med 51 flaskor champagne. De ska vi bland annat avnjuta i vårt SPA och de rosa flaskorna ska vara till dammiddagarna – jag håller hårt på vissa könsroller. Här köpte vi drömmen om det goda livet med nyårsfest i bubbelpoolen med frosttappar i håret.

Närhet till havet.

IMG_8146_edited-1Det var första kriteriet som vi båda hade när vi skulle berätta vad som var viktigt i vårt gemensamma hem. Ni som följer oss vet att det höll på att bli riktigt nära vattnet då en av husbåtarna i Västra hamnen var vårt första alternativ. Nu fick det bli en bedövande vacker havsutsikt istället och en väldigt nöjd medföljande tonåring…vilken lycka att få vakna upp till detta varje dag, året runt. Dessutom plats till två (hur gör vi med den tredje, Runar?) kajaker i vårt garage och flipflopsavstånd även till den nya badplatsen. Ser ni drömmen. Vi vandrar hand i hand i våra morgonrockar för ett morgondopp på lite drygt Skanörsvis??

Drömmen om ett hem.

Till för några månader sedan hade jag en återkommande dröm. Jag irrade runt i mitt gamla hem på Strandgatan. Letade, kände inte igen mig, blev ledsen. Vakande med en klump i magen. För mig har det alltid varit viktigt att skapa ett hem. Ett ställe man ska kunna komma till och känna ro. Där det är vackert och lugnt. Efter skilsmässan saknade jag detta. En självklar plats där jag hörde hemma. Det var en mycket förvirrande känsla. Med Runar kom den långsamt tillbaka, känslan av att höra hemma någonstans, men inte som en plats utan som en tvåsamhet. Nu får jag även min plats. Hemmet. Och när Runar bygger surround system för det perfekta ljudet drömmer jag om liljor i vaser och smakfulla dukningar (Oooops fler stereotypa könsroller).

13871859_10153796988220983_537974784_nDet kommer en vardag – det vet jag. En vardag med dammråttor, trötthet, tomma mjölkkartonger och blek hud. Men just nu vill jag vara i drömmen. Och jag hoppas att båda våra köpare också stannar där en stund. Är det inte verklighet så drömmer jag, sjunger Ted Gärdestad och just nu vill jag bara drömma…

Facebooktwitterlinkedinmail

2 thoughts on “Sålda och köpta drömmar

  1. Tack Lotta för trivsmma och flosofiska reflektioner och tankar. Jag gillar stereotypa könsrollstankar inramade av flip flops…………och lite glamour. Så himla kul att läsa om förväntningar och drömmar som ni båda förvandlar till verklighet. Hoppas att ni får det bra i ert nya hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *