Runars rant

Ni måste sluta med att använda detta ordet!

Här bloggas det ivrigt
Här rant’as det ivrigt

Här kommer en rant – på svenska lite missvisande översatt till att orera. Om du är osäker på innebörden – kolla länken innan. Det är lite mer åt det aggressiva hållet, vilket är lite ovanlig här på vår känslomässiga, fluffiga blogg. Men nu är jag trött. Trött på ett enda ord som kletar ner mina flöden på Facebook och hela svenska delen av internet. Nej- det är inte invandrare, Sverige”demokrat”, ny skatt eller något annat politiskt.

Det är ett ord som används av ER! Japp – ni som är den primära läsargruppen av den här bloggen. Ja, ni vet vem ni är!

Till 75% är ni kvinnor över 40 med levande intellekt och koll på läget.

Men det är ett ord ni måste sluta använda innan internet imploderar! Ni vet vilket ord jag tänker på va?! Så snart en av era medsystrar får en förkylning, bilen inte startar, chefen är dum, flyget är försenat, det är tomt på vin i glaset, solen går i moln – ja ni fattar – då kommer det i en rad olika tappningar – gärna med lite gulliga emoji hjärtan runt. Det förbannade ordet ”Styrkekram”.

Hon - Hur mår du? Jag - Inte så bra... På sjukhuset - sista kvällen
Hon – Hur mår du?
Jag – Inte så bra…
Som tur var – ingen styrkekram…
På sjukhuset – sista kvällen

Jag hänger (för) mycket på Facebook, och erkänner lätt att jag inte läser allt som skrivs där, MEN jag har ännu till godo att se en man skriva ”Styrkekram” till en annan man. Att göra det skulle sannolikt leda till omedelbar relegering från det manliga släktet. (Att det i vissa fall är en önskad åtgärd är i sammanhanget ej relevant och ett tema för en heeeeelt annan rant). Om du googlar Styrkekram får du typ 56000 träffar. 3 av träffarna är skrivna av män…

Vad är det så som gör att jag som man får allergiska utslag av dessa sabla styrkekramar då?

Om jag ska vara försöka i en sekund av självgranskning att vara ärlig, så tror jag det som stör mig mest med hela styrkekramen är – håll er fast nu – falskheten. Genom att skicka styrkekramar höger och vänster kan vi med 10 tecken ge sken av att bry oss och ”vara där” fast vi egentligen inte bryr oss nämnvärt. Eller så gör vi det, men formen blir en trist plattityd.  Och det gillar jag inte. Alls.

Så vad är min lösning då?

Eftersom jag anser att kritik utan förslag till lösning enbart är gnäll, och eftersom jag HATAR gnäll, har jag givetvis några förslag… När tjejkompisen har varit på mammografi, brutit upp ur en relation, är tom för vin eller vad det nu kan vara – engagera dig. På riktigt. Hur då tycker du kanske? Tja… I dagens samhälle är tid verkligen en bristvara för de allra flesta. Att ge av sin tid och ditt engagemang är därför bland det mest generösa du kan ge. Beroende på VAD som har hänt  så klart, men vad med att erbjuda fixa middag hemma hos kompisen, gå en promenad tillsammans, ring ett samtal, baka en tårta, gå och träna/på bio/i teatern/på fiket tillsammans etc. Ni ser vad jag är ute efter va? Tid. Sett av din tid för att GE någon som kan behöva det en värdefull uppskattning. Jag är rätt säker på att det kommer uppskattas – definitivt mer än 10 icke-förpliktande tecken på Facebook.

Runar – utan kram men med rätt mycket styrka.

Facebooktwitterlinkedinmail

4 thoughts on “Runars rant

  1. Jag styrkekramar inte heller men kan drista mig till att skicka ett helt ärligt hjärta då och då. Men det är ju inte heller bara fb som är fullt av dessa meningslösa platityder. Fb skiljer sig väl inte så mycket från det fysiska livet. Det har bara så mycket större spridning…. Vi slänger oss ju ständigt med ”Allt väl?” Frågan som få egentligen vill få ett ärligt svar på, eller ens varken vill eller orkar ge ett ärligt svar på just där eller just då…..
    Ett ärligt menat personligt meddelande även i text, utanför offentlighetens rum, med en utsträckt hand är en varm gest och ett underbart sätt att visa att man faktiskt finns där på riktigt.
    När någon visar att de lagt samman ett och ett och ser mer….. Då fungerar även fb för värme och omtanke ? Kram på dig Runar!

  2. Inte nog med att styrkekramar, vad sägs om ord som bästaste o dyl… Och det används så frekvent, inte bara till din kompisar utan till alla även sådana som du i det verkliga livet knappt hälsar på! Varför måste alla kommentarer vara så pluttinuttiga…gulliga alltså

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *